Liikkumis- ja makuelämyksiä syyskesäisessä Bolognassa

Syyskuun alku oli Italiassa vielä mukavan lämmin, kun lähdimme koko Linean voimin opintomatkalle Pohjois-Italian historialliseen Bolognaan. Kaupunki on kuuluisa maailman vanhimmasta yliopistostaan, hyvin säilyneestä historiallisesta keskustastaan sekä ruokakulttuuristaan.

Bolognassa riitti nähtävää ja koettavaa. Kävelykierroksella historiallisessa keskustassa opimme, että kaupungissa on yhteensä yli 40 kilometriä katettuja jalkakäytäviä, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Jalkakäytäviä katettiin, jotta kaupunkilaisille ja opiskelijoille saatiin lisää asuintiloja. Samalla kaupungilla liikkujat pääsivät suojaan auringolta ja sateelta. Totesimme itsekin, että oli toden totta mukavampaa kävellä käytävien varjossa kuin kuumassa auringonpaahteessa. Käytävien tyyli vaihtelee aina alkuperäisistä tasakattoisista puurakenteista upeisiin kivisiin holvikaariin.

Kävimme myös katsomassa kaupungin vanhinta katua, joka oli rakennettu antiikin Rooman aikaan. Keskustan tuntumassa ihastelimme myös upeita yliopistokortteleiden rakennuksia. Osa porukastamme kiipesi katsomaan maisemia vähän korkeammaltakin: Kaksi keskiaikaista tornia, 97 m ja 47 m korkeat, ovat Bolognan tunnetuin nähtävyys.

Oppaamme sivisti meitä myös kertomalla, että suomalaisten ravintoloiden vakioannosta ”pasta bolognesea” ei italialaisittain ole olemassa, vaan kyseinen ruokalaji tunnetaan nimellä tagliatelle al ragu. Bologna on kuuluisa myös erilaisista juustoistaan ja lihatuotteistaan, kuten mortadella-makkarasta. Ravintoloissa maistelimme useampaankin otteeseen herkullista lasagnea, joka myös tulee Bolognasta.

Yksiraiteisesta gondolieerin kyytiin

Matkamme aikana pääsimme käyttämään monenlaisia liikkumisvälineitä aina omista jaloista ja kaupunkiliikenteen busseista sähköavusteisiin pyöriin, joilla sisukas testiryhmämme polkaisi kaupungin viereiselle kukkulalle. Kokeilimme myös ilman kuljettajaa kulkevaa yksiraiteista, Marconi Expressia, joka kuljettaa matkustajia Bolognan rautatieaseman ja lentokentän välillä. Yhteys avattiin liikenteelle loppuvuodesta 2020 ja on kärsinyt tiheästi teknisistä ongelmista. Pääsimme kyytiin mennen tullen ilman teknisiä ongelmia ja matka taittui ripeästi seitsemässä minuutissa, mutta totesimme kyydin turhankin hurjaksi ja poukkoilevaksi.

Bolognasta käsin teimme päiväretken junalla Venetsiaan. Kaupunkien välinen junayhteys kulki ajallaan, ja junassa oli viihtyisää ja viileää. Pandemia-ajan kaikuna junassa päivysti virkailija, joka valvoi maskien käyttöä. Venetsiassa vaeltelimme pikkuisia kujia pitkin ja saimme kokea myös vesiliikkumisen helmen, kun pääsimme pienelle gondoliajelulle ihastelemaan kaupunkia ja kaupungin kanavia.

Jaa